Op de brommer door Bobo - Reisverslag uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso van Marjolein Kurk - WaarBenJij.nu Op de brommer door Bobo - Reisverslag uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso van Marjolein Kurk - WaarBenJij.nu

Op de brommer door Bobo

Door: Marjolein

Blijf op de hoogte en volg Marjolein

11 Januari 2008 | Burkina Faso, Bobo-Dioulasso

Hallo allemaal!

Allereerst, hartelijk bedankt voor al jullie berichtjes en mailtjes, erg leuk!
Ondertussen ben ik al bijna twee weken in Burkina Faso en is er heel wat gebeurd. De eerste week heb ik doorgebracht in een guesthouse van Amerikaanse zendelingen. Ik was blij met een goede overnachtingsplek, maar aangezien ik het hele guesthouse voor mezelf had, begon het na een week wel wat saai te worden. Gelukkig kon ik vanaf vorige week zaterdag bij Cecile terecht, bij haar zal ik de komende maanden wonen. Cecile is een erg aardige jonge Française die al een aantal jaar in Bobo woont en lesgeeft op een Franse school. Bij Cecile woont ook de twintigjarige Tainé, mensen die zich het een beetje kunnen veroorloven hebben namelijk iemand in huis die het huishouden doet en kookt en vaak hebben mensen ook een bewaker bij de poort. Zo is het ook bij Cecile. Ik moest er wel even aan wennen, maar dat geldt voor meer dingen…

De afgelopen weken heb ik geprobeerd me een beetje aan te passen aan het Afrikaanse leven hier: langzaam lopen (!), vlees en vis eten, rokken dragen, Afrikaanse thee drinken (=sterke mierzoete thee met drijvende pinda’s, maar toch lekker), koud douchen, (erg veel) geduld hebben en… Brommer rijden! Jaja, tegenwoordig cross ik op ‘n brommertje tussen de fietsers, brommers en ezelskarretjes door de straten van Bobo! Hoewel de stad groot is en alle straten op elkaar lijken, zijn plattegronden een bijna onbekend fenomeen hier. Groot was mijn vreugde dan ook toen ik toch een boekje kon bemachtigen met…. jawel: plattegronden! Maar een blank meisje op een brommer dat op iedere straathoek stopt om in een boekje te kijken waar ze is… dat is wel wat vreemd hier geloof ik ;).

Met het onderzoek gaat alles best voorspoedig, voor Afrikaanse begrippen althans. Voor mijn idee kon ik afgelopen weken nog iets te weinig doen, maar daar gaat verandering in komen. Ik doe mijn onderzoek dus vanuit Fruiteq, een bedrijf dat mango’s koopt van boerencoöperaties en exporteert naar Europa. Het is de bedoeling dat ik in eerste instantie (met wat hulp) 100 vragenlijsten ga afnemen, 50 bij boeren die werken met Fair Trade en 50 bij boeren die niet met Fair Trade werken. Woensdag heb ik met Hans Willem en twee van zijn collega’s van Fruiteq een trip gemaakt naar twee groepen boeren. Hans Willem gaat binnenkort terug naar Nederland en voor hem was het een afscheid, ik kon gelijk geïntroduceerd worden.
In een van de twee plaatsen was een heel feest georganiseerd voor het afscheid met een overvloedige maaltijd en veel dans en muziek. Echt geweldig was dat! Dansen in een broek kon blijkbaar echt niet, dus ik kreeg snel een lap stof om me heen geslagen als rok (zie foto’s). Helaas was is dit vrolijke dorp niet de plaats van mijn onderzoek, ik had er zo willen blijven!
M’n onderzoek zal plaats vinden in Koloko, zo’n 120 km van Bobo vandaan. Zaterdag zal ik er voor drie dagen heen gaan, om een soort van verkennende interviews te gaan houden. Dan gaat het echt beginnen, erg spannend! De omstandigheden in dorpen zijn heel anders dan ik de stad, dus dat zal nog een flinke omschakeling zijn. Bovendien spreekt bijna niemand Frans daar, maar Dioula. Voor mij nog onbegrijpelijk, maar gelukkig heb ik een fijne tolk kunnen vinden die met me mee gaat!

Ik kan nog veel meer schrijven, maar zal het hier bij laten. Kortom gaat het hier uitstekend, vind ik het onderzoek super interessant, heb ik een fijne thuisbasis bij Cecile en geniet ik van alle boeiende ervaringen en het Afrikaanse leven!

Groetjes en liefs,
Marjolein

PS 1: post is hier ook iets zeldzaams. Mocht iemand iets willen sturen, kan dat het beste naar het adres van Fruiteq: Mademoiselle Marjolein Kurk/ Fruiteq sarl/ 01 BP 2092/ Bobo Dioulasso/ Burkina Faso.
Ik heb een lokale simkaart, waarvan het nummer is: 00226 78111074

PS 2: uploaden v foto s gaat hier nu helaas niet, probeer ik zsm te doen

• 12 Januari 2008 - 11:23

Maria DL:

Ha Marjolein!
    Leuk, een nieuw berichtje! Het klinkt allemaal supertof, ik zou zo met je willen ruilen. Succes met je interviews en het integreren, tot mails!
    liefs Maria

• 12 Januari 2008 - 18:50

Marloes:

He Marjo,
    Hihi, je schrijft leuk! Super, je verhalen klinken geweldig! Ik leef trouwens erg met je mee wat betreft de koude douche (heb dit namelijk ook 8 weken gehad, wat af en toe geen pretje was!!). En zo te lezen ben je met je onderzoek ook al aardig goed op gang. Knap hoe je het allemaal aanpakt! Succes!
    Liefs, Marloes

• 13 Januari 2008 - 14:22

Joris:

Vlees en vis eten, brommer rijden....Hahah, wie had dat ooit gedacht! ;)
    Erg leuk stukje. Kan niet wachten op de foto's...
    liefs,
    joris

• 13 Januari 2008 - 20:33

Annelies Van Egmond:

hallo Marjolein,

Leuk om je verhalen te lezen. Van je ouders heb ik al de nodige verhalen gehoord. Fijn dat je start zo leuk is.
    Heel veel succes gewenst bij je onderzoek en geniet van je tijd in Afrika.
    Hartelijke groeten, Joop en Annelies

• 14 Januari 2008 - 09:40

P.:

Haha, Joris haalt me de woorden uit de mond! Vlees eten en brommer rijden, het moet toch niet gekker worden!
    Fijn dat je het naar je zin hebt en succes met het opzetten van je onderzoek!

Groetjes!

• 14 Januari 2008 - 10:15

Bernadine:

Hey Marjolein!
    Klinkt allemaal goed en spannend! Ik hoop dat de foto's snel komen, dan kan ik het wat beter voor me zien :-) Heel veel succes met het interviewen! Ik hoop dat het je een flink eind op weg zal helpen voor je onderzoek!
    Groetjes Bernadine

• 15 Januari 2008 - 21:01

Ellen:

Hey!
    Ik heb even moeten zoeken, maar ik heb je gevonden! Je verhalen klinken super, en zoals iedereen schrijft: ik wil die foto's ook wel zien :) jij op een brommer! Sjonge het moet niet veel gekker worden... onee dat is het al, je eet vlees! ;)

Ben je al wat gewend daar, aan het weer, de taal en de mensen?
    Succes met verder inburgeren en ik kijk uit naar meer verhalen!

xx

• 18 Januari 2008 - 15:11

Henk Jan:

Ha Mademoiselle Kurk!

Vlees en Vis langzaam aandoen, rokken toemaar. lijkt me een prachtig gezicht om je op je brommertje te zien rond crossen!
    Ben benieuwt wat voor recepten en gewoontjes je mee terug neem naar Nederland! succes

HJ

• 24 Januari 2008 - 10:51

Sara:

Hoi MJ
    Leuk je verhaal te lezen. Ik ben na een wat ongelukkige start (de pleuris is uitgebroken in Kenia) aan mijn onderzoek begonnen. Het is erg interessant en gaat best voorspoedig, ben benieuwd hoe jouw onderzoek verloopt. Heb je nr 07 (o6) opgeslagen dus ga je nu smsen dan heb je ook mijn 07! Heel veel succes en groetjes uit Noord Kenia. Voor foto's zie sarafilius.waarbenjij.nu

Gr. Sara

• 24 Januari 2008 - 18:02

Saskia:

Hey Marjolein,

Goed om wat van je te horen en te lezen. Ik moet ook heel erg wennen aan de Ghaneze tijd. Hahha
    Ghanezen zeggen zelf ook tegen elkaar, over een half uur, echt een half uur en geen ghaneze tijd. Met name gisteren werd dat erg duidelijk: ik wilde mijn survey kopieren, zodat ik kon beginnen. Eerst naar het veld toen naar kantoor bellen, kopierapparaat kapot, toen een andere man gebeld, maar die was nog in Accra tot 1 uur. Rond 2 daar naar toe dan. om half 4 was de persoon die me op kwam halen er nog niet, dus maar gebeld. Uiteindelijk ben ik om 19.30 begonnen met kopieren. Hahhha
    Ik heb in het begin veel moeite gehad met omschakelen en extreem veel heimwee. Hoe was dat bij jou?

Groetjes Saskia

• 25 Januari 2008 - 09:52

Ellen VdW:

Jow Mar!

Klinkt fijn allemaal! Vooral die brommer en door de stad krossen. Ik zou zo bij je achterop willen springen!
    We hebben je gisteren wel gemist trouwens. Ik heb Maria weer een ontbijtje berzorgd, maar jou afwezigheid werd uiteraard betreurd. Gelukkig was het een leuk feessie!

Hoe gaat het met de boeren? Of naja, met de interviews en de boeren? Lukt dat? Ik hoop het! LIjkt me vet lastig!

Nou, enjoy! (vergeet dat niet, daar schijnt de zon en hier regende het de afgelopen dagen pijpenstelen)

Liefs, Ellen.

• 31 Januari 2008 - 15:36

Marieke Van Den Ham:

Hai Marjolein,

Ben even aan t kijken opje blog, op aanraden van mijn vader. Ziet er harstikke goed uit! Wie had dat ooit gedacht.. na ons gesprekje in de bus!
    Veel plezier daar nog! Geniet ervan!

Veel liefs,

Marieke

• 02 Februari 2008 - 12:18

Alienne:

Ha Marjolein, volgenede week woensdag denk ik kom ik ook in Bobo aan.Ik kom uit nederland en ben voor een maand in Bobo.Ik ben al heel vaak in Burkina geweest en weet heel wat leuke dingen te doen daar.Als je het leuk vind kunnen we een keer afspreken.Sms me dan maar.0031622515772.Ik merk het wel.Groetjes Alienne