aan het werk! - Reisverslag uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso van Marjolein Kurk - WaarBenJij.nu aan het werk! - Reisverslag uit Bobo-Dioulasso, Burkina Faso van Marjolein Kurk - WaarBenJij.nu

aan het werk!

Door: Marjolein

Blijf op de hoogte en volg Marjolein

26 Januari 2008 | Burkina Faso, Bobo-Dioulasso

Hallo allemaal!

Allereerst weer bedankt voor alle berichtjes en mailtjes, heel leuk!! Ben alweer vier weken in Burkina! Ondertussen heb ik een goede start kunnen maken met m’n onderzoek en heb ik weer meer bijgeleerd hoe mij te gedragen hier….

De boeren die ik wil interviewen wonen in Koloko, zo’n 120 km van Bobo vandaan. De reis varieert van 1,5 uur tot een halve dag, van ‘normale’ bus tot oud, roestig vehikel op wielen dat af en toe geduwd en voortgetrokken moet worden. Twee weken geleden ging ik voor het eerst een paar dagen naar Koloko om een beeld te krijgen van de situatie daar en wat verkennende interviews te doen. Na deze ervaring, was de moed me even compleet in de schoenen gezakt…. Hoe kon ik daar als blank jong meisje ooit onderzoek gaan doen?! Desalniettemin een zeer boeiende ervaring. Na een aantal dagen goed nagedacht te hebben en m’n vragenlijst flink te hebben aangepast, vertrok ik vol goede moed afgelopen week opnieuw naar Koloko. Bovendien was ik dit keer uitgerust met een goed getrainde tolk, Placide (nadat m’n vorige tolk me commandeerde en gebruikte als wandelende creditcard was ik min of meer genoodzaakt deze in te ruilen voor een andere…). En gewerkt dat we hebben! We hebben maar liefst 25 interviews met verschillende boeren gehouden.

Naast het harde werken, heb ik weer wat bij geleerd over de gewoonten hier: met m’n handen eten en hoe ze hier sinaasappels eten/drinken (zie foto’s). Dit keer moest ik, naast veel kip en vis, zelfs geloven aan een stukje wild…. het was best lekker ;). Verder zal ik niet te veel uitweiden over het eten, aangezien ik dat in een land waar mensen er vaak tekort aan hebben, wil eerbiedigen, maar ik ben nog nooit zo blij geweest met een bord spaghetti met tomatensaus toen ik gisteravond thuis kwam! Ik vind het echt heel interessant om te zien (en ervaren) hoe men hier leeft. Veel van de boeren die ik interview wonen met zo’n 15 tot 20 familieleden in verschillende huisjes op een erf. Verlichting bestaat uit zon, maan en sterren en water haalt men uit de put. Hoewel wij verbleven in iets wat een hotel wordt genoemd, moesten we voordat we een douche konden nemen ook eerst even onze handen uit de mouwen steken, je moet er immers wat voor over hebben….
Kleding is hier ongelooflijk belangrijk. Hoewel de meeste mensen echt heel weinig geld hebben, wordt er alles aan gedaan om er mooi uit te zien. Zo had Placide voor 5 dagen Koloko veel meer kleding mee dan ik voor 3 maanden Burkina. Bovendien ging ze voor de interviews gekleed in een mantelpakje, dacht ik aangepast te zijn met m’n gekleurde Afrikaanse rokken…Moe en voldaan zijn we vrijdagavond teruggekomen in Bobo, tijd om uit te rusten!
Overigens spreekt maar een klein deel van de bevolking hier Frans. In de stad gaat het nog wel, maar ik Koloko spreekt iedereen Dioula (of een van de overige 63 talen). Dat is wel jammer, omdat het dan niet heel makkelijk is gewoon even met iemand een praatje aan te gaan en ik voor alles afhankelijk ben van m’n tolk. Eerst m’n Frans verbeteren, daarna Dioula leren…

Tot slot hoop ik dat het met jullie ook allemaal goed gaat! Hoewel het een enorm boeiende ervaring is om hier te zijn, mis ik jullie ook wel!

Groetjes en liefs,
Marjolein

PS:m’n telnr is gewijzigd in: 00226 75076255 (met de vorige had niet zoveel bereik)

• 26 Januari 2008 - 15:41

Joris:

Mooie foto's! Stoer hoor allemaal! En fijn dat het lukt met de interviews! "een stukje wild...het was best lekker". Afrika is voor jou geen achteruitgang, maar een vooruitgang! ;)
    Heel veel succes nog!

liefs,
    joris

• 26 Januari 2008 - 15:52

Marjan:

Echt heel leuk om jouw ervaringen te lezen.
    Prachtige foto's overigens.
    Ik ben benieuwd naar het vervolg en het onderzoek.

Succes, groetjes Marjan

• 27 Januari 2008 - 16:38

Ellen VdW:

Hee Mar!

Mooie foto's inderdaad. En vooral fijn dat het nu allemaal wat lekkerder loopt. Dat helpt ook wel om goede moed te houden!
    Hier gaat het prima. Vandaag hadden we een jeugddienst met toneel! Is de kerk daar ook lekker swingend?

Nou, dat was t!
    Liefs, Ellen.

• 28 Januari 2008 - 11:16

Bernadine:

Hey Marjolein,
    Echt weer back to basic! Naja, heeft ook wel weer z'n charme.. :-) Ik ben blij dat het is gelukt met je interviews! Nog heel veel succes verder!
    Groetjes Bernadine

• 28 Januari 2008 - 11:50

Maria DL:

Ha Marjolein, fijn dat het goed gaat allemaal. Hier is het een beetje saai.. En ik mis je!

• 28 Januari 2008 - 15:25

Dorien:

Hey Marjolijn super leuk je verhalen te volgen en je foto's te zien! Genietze liefs Dorien

• 28 Januari 2008 - 15:31

Dorien:

Hey Marjolein super leuk je verhalen te volgen en je foto's te zien! Genietze liefs Dorien

• 28 Januari 2008 - 16:27

Lara:

Hey Marjolein!
    Klinkt goed daar in Burkina! Laat je de moet vooral niet in de schoenen zakken!
    Wubke en ik zijn in het expat-NGO wereldje in Zambia terecht gekomen. Onderzoek gaat prima en we wonen bij een Brit in huis (met zwembad). Dat hadden we niet helemaal verwacht! Ontwikkelingssamenwerking is hier BIG Business!
    Voor verhalen check: wubke.waarbenjij.nu en laraopreis.punt.nl.

Succes met alles en tot in april!!

Liefs Lara

• 29 Januari 2008 - 11:44

Anna:

hee Marjolein!
    super leuk om weer wat van je te horen; echt stoer dat je je weg aan het vinden bent. Het lijkt me boeiend werk. haha moest echt lachen bij de foto waar je uren op de bus aan het wachten bent...c'est Afrique...:D
    Ik ben net terug van een weekendje Dijon dus kon ook weer wat Frans oefenen, hoe heerlijk!

liefs vanuit het regenachtige Beneden-Leeuwen.
    ps: heb je mailtje voor de kring gehad; leuk!

• 29 Januari 2008 - 16:55

Fam. Vlieland:

Dag Marjolein,
    Best spannend om jouw verhalen te lezen uit het verre Burkina Fasso. En de foto's geven zo een aardig beeld van de omgeving en de mensen waar je mee te maken/doen hebt. We kijken ook in de atlas waar je precies zit en zoeken de plaatsen op welke je noemt. We hebben wel bewondering voor je hoor dat je dit allemaal aanpakt (je ouders zijn volgens ons best trots op je, zeker weten!).
    En.... we kunnen ons wel vinden in de opmerking van Joris dat Afrika best een vooruitgang voor je is (over dat lekkere stukje wild!!)
    Beste Marjolein, we hopen dat het allemaal gaat lukken (dat zal best wel, want de 'drive'is er). Veel succes en tot ziens.
    Hartelijke groeten van je Leusdense buren Leen en Carla Vlieland

• 09 Februari 2008 - 21:42

Denise En Nienke:

Hey Marjolein!

Leuk om je verhalen te lezen. Klinkt alsof het allemaal wel goed gaat, gelukkig. Hier in London ook alles goed, eerste weken veel kunnen doen, nu even een gedwongen rustigere periode. Succes verder!

Denise en Nienke